Diagnosticarea precoce, dacă este posibil înaintea declanșării afecțiunilor asociate – fie ele pulmonare, hepatice sau de altă natură, este decisivă în prognosticul evoluției Deficitului de Alfa 1 Antitripsină.
Abordarea stilului de viață Alfa 1 într-un stadiu inițial, poate amâna o perioadă îndelungată degradarea funcțiilor organismului sau este posibil ca manifestările specifice descrise în capitolele anterioare să nu apară deloc pe parcursul vieții. Da, este adevărat, nu toți pacienții Alfa 1 manifestă boala pe parcursul vieții, ceea ce înseamnă că speranța de viață a unui pacient DAAT poate fi similară cu a oricărei persoane neafectate de Deficitul de Alfa 1 Antitripsină.
De asemenea, monitorizarea evoluției bolii și ținerea sub strict control a factorilor care influențează declanșarea și deteriorarea stării pacientului Alfa 1 este esențială în prelungirea speranței de viață a celor cu DAAT.
Respectarea tratamentelor prescrise de specialiști pentru afecțiunile asociate Deficitului de Alfa 1 Antitripsină, asemeni oricărui tratament, încetinește evoluția bolii.
Pentru cei ce urmează terapia de augmentare, șansele de oprire a evoluției bolii sunt foarte ridicate.
În cazul agravării stării de sănătate a pacienților Alfa 1, se poate ajunge la transplant pulmonar – în cazul celor cu afecțiuni pulmonare grave – sau la transplant hepatic – în cazul celor care dezvoltă ciroză.
În concluzie, din momentul diagnosticării, evoluția bolii depinde în foarte mare măsură de modul în care alegeți să gestionați această afecțiune.
Implicarea activă, prin informare – în primul rând, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin respectarea tratamentelor și recomandărilor medicilor pentru ameliorarea simptomelor, toate acestea sunt esențiale pentru o viață normală cu DAAT.